Achtergrond mantra's

mantra zingen, mantra's, intuitieve zang, sanskriet, indiase muziek, meditatie, yoga, mindfulness

Wat zijn 'mantra's' precies?

Mantra's zijn zinnen of woorden (of soms één woord) die herhaaldelijk gezongen worden. Het woord 'Mantra' is Sanskriet en stamt af van de woorden Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). Dit zegt eigenlijk al meteen wat het zingen van mantra's met je doet: je mind valt stil, waardoor je vrijer wordt, je je bewustzijn verruimt en je meer aanwezig bent bij jezelf en dit moment. 


Mantrazingen kun je zien als een 'gezongen meditatie'. Hoewel het zijn oorsprong heeft in het Hindoeïsme, is het zingen van mantra's vrij van Godsdienst of overtuiging. Het zingen van mantra's verbindt je vooral met (het hoogste in) jezelf en de wereld om je heen. 


Wat bij ons in het westen bekend is geworden als 'mantra zingen' is eigenlijk maar een deel van

de Yoga richting die als geheel 'Yoga of Sound' genoemd wordt ('Yoga' betekent 'beoefening', dus in dit geval: 'beoefening van klank'). In oorsprong bestaat deze richting van yoga uit vier stromingen:


1) Shabda Yoga: dit zijn Vedische mantra's, waarbij de mantra's meer gesproken dan gezongen worden en waarbij de uitspraak en het ritme erg van belang is. Deze mantra's worden ingezet als 'gebed', om je bewustzijn te focussen en je licht te laten schijnen op die delen in jezelf die geheeld mogen worden of die pijnlijk zijn.


2) Shakti Yoga: dit zijn mantra's uit de Tantrische traditie (waar het zingen van mantra's een groot deel van uitmaakt), welke worden ingezet om te helen. Ze helpen je om blokkades op te heffen en te transformeren, waardoor je je energie weer kan laten stromen. In Shakti yoga worden Bija's gezongen om energie op te wekken. 


3) Bhava Yoga: dit zijn de mantra's die wij in het westen 'mantra's noemen'. Het zijn mantra's vanuit de Bhakti Traditie, wat 'devotie' betekent. Deze mantra's worden gezongen vanuit het hart. Uitspraak en techniek is onbelangrijker. Het gaat erom dat je vanuit je hart 'het goddelijke bezingt' en meer in contact komt met jezelf. Het zingen van deze mantra's openen je hart, brengt je compassie naar jezelf en anderen en is gewoonweg heerlijk om te doen! 

Deze Bhava Yoga-mantra's zingen we tijdens de meditatie & mantra-ochtenden in Burgh-Haamstede en in Middelburg (zie hier). 


4) Nada Yoga: dit is de 'Stilte tussen de muziek in'. Nada Yoga leert je om stil te worden, innerlijk te luisteren zonder tussenkomst van denken. Intuïtieve muziek ontstaat vanuit deze stilte. Door innerlijk te luisteren, ontstaan er klanken, ontstaat er muziek! De Indiase Raga's komen hier uit voort.Eleonora beoefent de hele Yoga of Sound, dus alle bovenstaande stromingen van mantra zingen. Tijdens de meditatie & mantra-ochtenden maken we vooral gebruik van de Bhava Yoga en de Nada Yoga (stil worden en samen zingen). Ook intuitieve muziek ontstaat vanuit de Nada Yoga. Tijdens healingsessies gebruikt Eleonora soms de Shabda en Shakti Yoga. 

Eleonora begeleidt zichzelf op de gitaar en soms Tanpura (zie foto). 


Mantragroep

Regelmatig speelt Eleonora met een mantragroep in Kuuroord De Schouw en en worden er de hele avond, samen met elkaar, mantra's gezongen. Dit geeft een enorme energie en groepsverbinding. De avonden zijn soms ingetogen en soms heel uitbundig. We laten ons meegaan op de energie die er is. 


In wisselende samenstelling kunnen we ook op andere evenementen en bijeenkomsten spelen. Neem contact met me op als je hier meer informatie over wilt!


Praktische Info

Om de week op woensdagochtend in Burgh-Haamstede en eens per 6 weken in Middelburg organiseert Eleonora meditatie & mantra-ochtenden.

Klik HIER voor meer informatie over deze meditatie & mantra-ochtenden. 


Regelmatig speelt Eleonora met haar mantragroep voor en met de aanwezige kuurgasten van Kuuroord De Schouw in Noordgouwe. 

Daarnaast zijn we te boeken voor evenementen en bijeenkomsten.

Je kunt contact met me opnemen om de mogelijkheden te bespreken!


Contact